Lone Smidt Nielsen

Den bedste fodboldspiller gennem de sidste 100 år er fra Odense! Og HUN hedder Lone Smidt Nielsen. I forbindelse med fejringen af 100-året for kvindernes stemmeret har Dansk Boldspil-Union kåret B1909s tidligere stjerneangriber som den bedste kvindelige danske fodboldspiller gennem århundredet.

Fodbolden er en af de mandlige bastioner, som kvinderne har bevæget sig ind på gennem 1900-tallet. Allerede før 1. verdenskrig erobrede en flok kvinder fra Odense Gymnastik Forening grønsværen for at sparke til en bold, men det gik hurtigt i sig selv igen.

Der gik næsten et halvt århundrede, før kvinderne for alvor meldte sig inden for kridtstregerne. Fra 1960’erne og 1970’erne faldt flere af mændenes domæner. Det gjaldt også fodbolden. Nu ville kvinderne også være med, og da det danske kvindelandshold i 1970 vandt det uofficielle verdensmesterskab i Mexico, steg interessen for kvindefodbold til nye højder. Der blev dannet en række dameklubber og dameafdelinger i de gamle klubber – herunder i OB, B1909, B1913 og Marienlyst. Den mandsdominerede fodboldunion reagerede også, så der i 1972 for første gang blev spillet om Fynsmesterskabet i kvindefodbold.

Efter en vaklende begyndelse fik Odense gennem 1970’erne skabt nogle stolte traditioner inden for kvindefodbold. Ikke mindst B1909s kvinder viste vejen og prægede dansk kvindefodbold i flere år. I 1981 kom en landsdækkende turnering, og de rødblusede Vollsmosepiger vandt samme år det første af en stribe danske mesterskaber – der var nærmest en fast tradition med guld hvert andet år i 1980’erne.

Blandt de bærende kræfter på B1909’s guldhold var Lone Smidt Nielsen – der af nogle aviser blev omtalt som verdens bedste kvindelige spiller. Allerede som niårig begyndte den blonde pige at spille fodbold i fødebyen Vejle. Som junior rykkede hun til B1909 og Odense. I begyndelsen blev hun boende i det jyske, men i 1982 blev teltpælene rykket til den fynske hovedstad, hvor hun arbejdede for en af byens sportsbutikker.

Forinden havde den teknisk begavede angriber opnået et sportsligt højdepunkt, da hun sammen med det danske landshold vandt EM i Italien. I finalen mod værtsnationen scorede Lone endda det ene af de to mål.

Efter nogle succesrige år hos B1909 tog landsholdsspilleren hul på en professionel karriere i Italien. Det blev til flere år under sydlige himmelstrøg, men det biologiske ur tikkede, og hun blev gravid, mens hun stadig spillede som professionel i Italien. Da hun kom hjem, trænede hun lidt hos sin klub, B1909, men selv om Lone Smidt Nielsen var i god form, da hun fødte, tog det alligevel lang tid at vende tilbage til toppen igen.

I 1990 lagde Lone Smidt Nielsen støvlerne på hylden. På det tidspunkt havde hun spillet læssevis af turneringskampe, 57 landskampe og scoret 22 mål i nationaltrøjen. Men vigtigst af alt. Hun havde vist, at kvinder også kunne spille fodbold – og har nu endda fået æren af at være den allerbedste i 100 år.