Mors Dag – en del af kvindekampen?

Mors Dag er ikke kun en begivenhed i Danmark, men også i store dele af verden. Alverdens kvinder bliver begavet med blomster, chokolade eller en middag uden for hjemmet. Det kan være svært at tro, men oprindelig var Mors Dag en helt igennem ukommerciel mærkedag – og en del af kvindekampen.

Den amerikanske forfatterinde og kvindesagsforkæmper Julia Ward Howe var den første til at foreslå en årlig dag for mødre. Det skulle være en dag for fred – oven på den amerikanske borgerkrigs blodbad. En anden amerikansk kvinde, Jane Jarvis, tog inspirationen op og brugte i første omgang dagen til at hædre sin egen mor, men fandt også på at tanken om, at det skulle være en dag for alle mødre. Allerede i 1914 blev Mors Dag officiel helligdag og flagdag i USA, og snart spredte ideen sig til andre lande. Danmark kom med på vognen i 1929.

Rigsdagsbetjent Christian Svenningsen havde som ung været amerikansk soldat i 1. verdenskrig, og han ville nu gennem foreningen De Allieredes Danske Våbenfæller medvirke til at samle penge ind til krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Senere kom Mødrehjælpen til at nyde godt af indsamlingerne på Mors Dag.

Fyens Stiftstidende skrev allerede i 1929 om den nye mærkedag – blandt andet følgende: ”En smuk tanke ligger bag tanken om Mors Dag. Den dag skal mor forkæles. Børn og mand giver hende blomster og gaver og hjælper hende med arbejdet fra morgenstunden. Bor børnene langt fra hjemmet, kommer de på besøg eller sender i det mindste breve og gaver, og ingen moder må glemmes på denne dag”. Kommercialiseringen havde altså allerede sneget sig ind – og også eftertanken hos avisens medarbejder – ”Bare I ville fordele denne her hjælpsomhed lidt på årets andre 364 dage”.

Kommercialisering og markedsføring styrkede uden tvivl bevidstheden om dagen. Blomster i tusindvis blev langet over diskene hos byens blomsterhandlere, og fra 1969 kunne isenkræmmerne eksempelvis falbyde specielle Mors Dags-platter fra firmaet Bing & Grøndahl – og den slags laves stadig, altid forestillende en dyremor med sine unger!

De lokale blomsterhandlere og Gartnernes Salgsforening (GASA) gjorde deres bedste for at udnytte Mors Dag, og i en periode lavede gartnerne i Stige ligefrem en hel blomsterudstilling i tilknytning til Mors Dag. Mærkedagen fyldte endda så meget, at et par af sejlklubberne ved fjorden i 1950 flyttede deres standerhejsning en uge frem, så man undgik et sammenfald med Mors Dag